Ți-am pregătit o serie de sfaturi și sugestii despre cum să te pregătești mai bine pentru susținerea unui examen pentru a-l lua cu brio. Pregătirea psihologică, emoțională pentru un examen e aproape la fel de importantă ca pregătirea propriu-zisă.
Sfaturi și sugestii înainte de examenul propriu-zis:
Ai învățat până acum. Dacă vei învăța și în ajunul examenului, nu vei face decât să te zăpăcești mai mult și, eventual, să intri în panică. Starea emoțională și mentală sunt esențiale pentru reușita la un examen. Știu oameni care cunoșteau aproape la perfecțiune materia și au picat examenul pentru că pur și simplu au clacat, nu au rezistat presiunii psihice și s-au pierdut.
Așa că plimbă-te, relaxează-te, fă lucruri care îți plac și-ți dau o stare de bine. Apoi bagă-te în pat devreme, odihnește-te.
Ziua examenului este ziua în care trebuie să fii în formă maximă, așa cum un atlet trebuie să fie în formă maximă în ziua olimpiadei. Nicun atlet nu se antrenează până seara tarziu și nu se bagă în pat târziu și obosit. Nici tu nu ar trebui să faci asta. Pentru ca tu să fii în forma maximă în ziua examenului, fă următoarele lucruri:
- Poți repeta cu o zi înainte de examen, chiar este indicat să faci asta, dar nu mai târziu de 6-7 seara, pentru că nu vei reuși decât să-ți induci stres și oboseală suplimentare de care nu ai nevoie.
- În seara zilei de dinaintea examenului relaxează-te, fă lucruri care îți plac și care îți aduc bucurie. Plimbă-te în aer liber, oxigenează-ți creierul, citește ceva care îți place, ascultă muzică, uită-te la un film relaxant (în niciun caz unul de acțiune sau thriller), petrece timp cu persoana iubită, cu părinții tăi sau cu un prieten bun, de suflet.
- Nu consuma substanțe: nu consuma alcool, nu merge la petreceri sau în locuri aglomerate, nu lua medicamente de somn sau de susținere a efortului intelectual. Toate acestea ăți alterează starea ta naturală și pot să te împiedice să performezi.
- Asigură-te că ai făcut măcar o dată drumul de acasă până la locul de examen, ca să nu ai surprize și să întârzii. De asemenea, vezi cam cât faci de acasă până la locul examenului și pleacă mai devreme astfel încât să ajungi acolo cu o jumătate de oră înainte.
- Nu e bine să ajungi mult prea devreme, dar cu siguranță dacă ajungi prea târziu starea psihică îți va fi afectată (vei fi grăbită/ă, stresat/ă etc) sau chiar poți pierde examenul. În acest caz mai târziu poate însemna niciodată.
- Pregătește-ți tot ce ai nevoie pentru examen. În ziua examenului nu ai nevoie de niciun stres suplimentar:
- Pune-ți două alarme diferite ca să te trezești la o oră care să-ți ofere suficient timp să te pregătești și să ajungi la examen în termen.
- Documentele necesare examenului;
- Instrumente de scris;
- Alte instrumente dacă e cazul, în funcție de examen (creioane, echer, raportor, compas etc.)
- Hainele cu care te vei îmbrăca a doua zi (vei râde, dar stresul dilemei ”Cu ce mă îmbrac?” poate fi considerabil, chiar dacă nu ne dăm seama);
- Un ceas pentru a te putea încadra mai ușor în timpul alocat;
- O sticla cu apă pe care să o iei la tine;
- Atitudinea contează: fii încrezător, dar lipsit de aroganță;
- Examenul este cel mai important eveniment al vieții tale, poate, dar nu e în niciun caz unul de viață sau de moarte, așa că nu te încrâncena mai mult decât e cazul.
- Dacă meditezi sau te rogi, fă-o cu o seară înainte și în dimineața examenului. Te va ajuta să fii mai relaxat, mai încrezător și să-ți limpezești gândurile.
- Bagă-te în pat devreme, maximum ora 21, ca să poți adormi devreme ca să fii a doua zi foarte odihnit.
- În dimineața zilei examenului îți recomand să nu te trezești brusc, dar după ce te ridici din pat să faci o scurtă și energică înviorare (nu mai mult de un sfert de oră) pentru că asta îți pune sângele în mișcare cum se spune popular și îți oxigenează creierul.
- Însă nu exagera cu sportul dimineața, pentru că scopul este să te înviorezi, nu să obosești înainte de examen.
- Fă un duș, fă-ți rutina zilnică (dacă obișnuiești să bei cafea, bea fix ca în toate celelalte zile, dar dacă nu bei de obicei, nu face lucrul acesta pentru că mai mult te va agita și nu ai nevoie de asta).
- Chiar dacă ai permis, e preferabil să te conducă altcineva sau să iei un taxi. Traficul rutier poate să-ți inducă un stres suplimentar și nu ai nevoie de asta.
- Odată ajuns/ă la locul examenului, ocupă-ți locul, integrează-te în peisaj, dar nu te lăsa impresionat/ă de lăudăroșenia, exuberanța sau pesimismul celor din jurul tău.
- Adu-ți aminte că acolo sunt contracandidații tăi. Însă nu contează atât de mult cine ce spune înainte de examen, ci ce și cât reușește fiecare să facă cu subiectele de examen în timpul alocat. Unii încearcă instinctiv să impresioneze pe ceilalți și să-I descurajeze. Nu pica în această capcană.
- Chiar dacă acolo sunt concurenții tăi, gândește-te că e ca la atletism, fiecare aleargă pe culoarul său.
- De tine depinde totul. Nu de cât de grele sau ușoare sunt subiectele (daca sunt grele sau ușoare sunt așa pentru toată lumea), cu ce medie s-a intrat în anii anteriori sau dacă se dă sau nu punctul din oficiu. Niciunul dintre aceste aspecte nu e relevant.
- Cel mai mare aliat sau contracandidat al tău ești tu însuți/însăți. De tine depinde cât ai reușit să înveți, câtă stăpânire de sine și inspirație vei avea.
- Dacă ai cumva emoții cu privire la ce subiecte sunt și simți că nu mai știi nimic, doar atât îți spun: nu ai fost și nu ești singura persoană care simte asta.
- Toți trecem prin așa ceva, mai mult sau mai puțin. Este firesc, necunoscutul ne sperie pe toți, ne produce emoții, adesea disfuncționale.
- Când vei vedea, însă, subiectele de examen, te vei relaxa, pentru că necunoscutul a devenit cunoscut.
Sfaturi și sugestii privind abordarea și rezolvarea subiectelor de examen:
- Este firesc să ai emoții, însă ele se vor risipi după ce primești foaia cu subiectele. După ce o primești, nu te repezi să o rezolvi, ia-ți puțin timp să te relaxezi, să te calmezi astfel încât să ajungi în cea mai bună stare funcțională a ta.
- La testele grilă ai, de regulă, 2 minute pentru fiecare item. Împarte timpul de lucru la numărul de grile din sesiunile anterioare și așa vei afla timpul alocat unei grile.
- Însă nu zăbovi mai mult de 50% din timpul alocat (aproximativ un minut), vei vedea mai departe de ce.
- Lucrează repede și cu atenție, dar fără să te grăbești inutil, fără să pierzi mult timp dacă nu știi răspunsul.
- Fiecare item are un singur răspuns corect. Dacă ți se pare că ar fi mai multe, ceva e în neregulă.
- Citește cu atenție fiecare item în parte și fii atent la sensurile și cerințele fiecărui exercițiu în parte.
- Cel mai des se greșește pentru că nu s-a înțeles bine cerința. De exemplu, ți se cere să numeri propozițiile dintr-o frază și tu numeri doar propozițiile subordonate sau invers. Fii atent/ă la cuvântul ”NU” din cerințe!
- Nu completa direct pe foaia de răspuns. Fă acest lucru cu 20 de minute înainte, spre final, când ai deja răspunsurile clare și nu le vei mai modifica.
- Nu răspunde la primul impuls, ci adu argumente de ce e acela singurul răspuns corect, iar toate celelalte sunt greșite.
- Dacă ți se pare foarte simplu răspunsul la un item, fă aceste lucruri:
- Dă-ți argumente clare pentru care acela este răspunsul corect și nu altul (nu doar că așa ți se pare);
- Verifică și argumentează în mintea ta de ce celelalte răspunsuri sunt greșite;
- Dacă nu reușești să găsești răspunsul în primul minut, treci la următorul item. Fă asta din următoarele motive:
- Nu vei pierde timpul inutil cu ceva ce oricum poate că nu vei ști, timp în care păți rezolva alți itemi pe care îi știi mai bine;
- Trecând mai departe, vei da creierului timp de soluționare; în timp ce tu vei rezolva alți itemi, creierul va lucra în background și e posibil ca pe parcurs să îți vină ideea salvatoare;
- La final, dacă îți mai rămâne timp, te vei putea reîntoarce să încerci încă o dată să rezolvi exercițiul; așa nu vei pierde timpul cu o cauză posibil pierdută în detrimentul exercițiilor pe care le poți rezolva.
- La final, dacă îți mai rămâne timp, reverifică fiecare răspuns în parte ca nu cumva să se fi strecurat vreo greșeală;
- La final, când mai ai 20 de minute, începe să treci răspunsurile tale pe foaie de răspuns și asigura-te că le treci corect. Știu oameni care au pierdut pentru că, deși au răspuns bine, au transcris greșit din neatenție răspunsul.
- Dacă sunt, totuși, itemi la care nu ai răspuns și nu ai niciun indiciu care ar putea fi cel corect, nu lăsa necompletat, pune acolo varianta pentru care ai cele mai multe argumente sau varianta care, prin comparație cu celelalte care par greșite, pare corectă.
- Iar dacă nu ai deloc habar, atunci pune pur si simplu un răspuns la nimereală. Ai 25% șanse să fie cel corect. Dar fă asta doar la final, în niciun caz la început.
- La final, când totul este în regulă și ai făcut toate verificările și timpul e pe cale să expire, mergi cu lucrarea să o predai.
- Ține minte: nu ești la un concurs de viteza, nu trebuie să termini primul, nu te ajută cu nimic.
- Ce te ajută este să dai cât mai multe răspunsuri corecte în timpul alocat. Dă tot ce e mai bun din tine.
- Nu trebuie să faci totul, 100% corect, important este sa faci cât mai mult și să nu greșești prea mult.
- Chiar și o grila poate face diferența dintre a lua și a pica.
- Așa că nu te lăsa pe tânjeală, lucrează cât mai atent, argumentat, până în ultima clipă a timpului alocat.
Indiferent de ce ai făcut la examen și ce rezultat vei obține, fă ceva pentru tine. Meriți, a fost un efort uriaș. Bucură-te că ai terminat, dacă ai luat examenul, sărbătorește asta cu cei dragi.
Iar dacă nu reușești, adu-ți aminte că Roma nu s-a construit într-o singură zi și că Edison a eșuat în mai mult de o sută de încercări până a ajuns la un model de bec funcțional. Așa că încearcă mai mult și mai bine data viitoare.
Cam acestea sunt cele 24 de sfaturi și sugestii pentru a te pregăti să susții un examen. Dacă ne-a scăpat ceva sau dacă ai și alte idei din propria ta experiență (ceva care a mers sau, dimpotrivă, nu a funcționat), lasă-ne un comentariu mai jos.
Iar dacă vrei să te pregătești la gramatică pentru admitere, am creat cel mai complex și apreciat curs online. Apasă aici.
Sper să-ți fie de folos. Mult spor în ceea ce faci bine! Succes! 😊