Ce este depresia? Test simptome depresie.
Suferi de depresie? Parcurge acest test ca să afli!
Testul de față a fost conceput de către Florin Nicola pe baza ghidului de diagnostic clinic DSM IV – TR. Mulțumim doamnei psiholog Cătălina Buzdugan de la Fundația Longevita pentru feedbackul consistent care ne-a ajutat să rafinăm acest instrument de evaluare a simptomelor depresiei.
Test identificare simptome depresie
0 – 40 %
Dacă ai un scor sub 40% poți sta liniștit, nu suferi de depresie. Chiar și așa, dacă simți că ceva nu e în regulă cu tine, consultă un medic sau un psiholog.
41 – 60 %
Dacă ai un scor între 40 și 60%, este posibil să ai anumite simptome de depresie și nu ar strica să consulți pe cineva de specialitate. Totuși, nu-ți face griji, nu e nimic grav. Important este să-ți menții un regim de viață sănătos, cu un regim de viață echilibrat, cu mulți oameni în jurul tău și cu mișcare în aer liber cât poți tu mai mult.
peste 60%
Dacă scorul tău este mai mare de 60% nu înseamnă că ai depresie în mod obligatoriu, dar este posibil. De aceea, în acest caz, îți recomandăm un consult de specialitate pentru a avea parte de un diagnostic corect, profesionist și, eventual, dacă va fi cazul, de un tratament de specialitate eficient.
ATENȚIE: dacă starea ta actuală este consecința unui eveniment nefericit (divorț, pierderea serviciului sau a unei persoane dragi) sau al unei boli sau a unui consum / abuz de substanțe (alcool, medicamente, droguri) posibil ca simptomele pe care le ai să nu fie din cauza unui episod depresiv, ci din cauzele enumerate mai sus. Este normal să nu ne mai simțim la fel de bine ca înainte după un asemenea eveniment.
Oricum ar fi însă, solicită ajutorul dacă simți această nevoie. Toți trecem prin momente grele și toți avem nevoie la un moment dat de ajutor, oricât de puternici ne considerăm a fi. Mândria, orgoliul nu sunt de bun augur întotdeaua.
A solicita ajutorul și a-l accepta atunci când ai nevoie nu e o dovadă de slăbiciune, ci o dovadă de înțelepciune.
Atenție
Dacă simți că ceva nu e în regulă cu tine, consultă un medic.
Am pus testul de simptome de depresie întâi pentru ca atunci când îl completați să nu fiți influențați de informațiile despre depresie din această pagină. Astfel, rezultatele testului vor fi cât mai aproape de realitate.
Niciun instrument online de testare a depresiei, de la noi sau din altă parte nu poate înlocui consultul de specialitate la un psiholog sau medic psihiatru.
Testul de față este un inventar al principalelor simptome ale depresiei și vă oferă o imagine generală despre situația în care vă aflați. În funcție de scorul obținut, veți primi anumit recomandări.
Nu este un inventar de personalitate, nu arata dacă aveți la modul general tendințe depresive, ci este un inventar de moment, comparativ cu perioada anterioară, a simptomelor depresiei în situația dumneavoastră concretă.
De aceea, rezultatele diferă de la o perioadă la alta în funcție de contextul personal în care vă aflați. Astfel, puteți să parcurgeți acest test de simptome de depresie atunci când simțiți că ceva nu e în regulă cu dumneavoastră și vreți să aveți un prim răspuns la întrebarea: Sufăr de depresie sau am doar o indispoziție pasageră?
Vrei să faci și alte teste psihologice online? Apasă butonul de mai jos!
Despre depresie: cauze și simptome
Ce este depresia? Care sunt simptomele depresiei? Cum ne dăm seama că avem un episod depresiv? Cum ne afectează depresia viața personală și profesională? ce impact poate avea depresia asupra carierei noastre? Cum tratăm depresia și cum ne asigurăm că ne ține departe de ea? Iată câteva întrebări la care ne dorim să dăm un răspuns în acest articol.
Ce este depresia?
Depresia este o afecțiune psihică din domeniul afectiv ce se manifestă, în general, prin pierderea apetitului pentru viață, de la formele cele mai simple (lipsa energiei, a încrederii în sine, a poftei de viață) până la tendințe suicidare.
Depresia nu înseamnă că ești nebun și nici că ești diferit de ceilalți. Dimpotrivă, statisticile arată că mai mult de jumătate dintre noi suferim cel puțin un episod depresiv de-a lungul vieții.
Care sunt cauzele depresiei?
Cauzele depresiei sunt multiple și, de obicei, se combină în generarea unui episod depresiv. Iată câteva dintre ele:
- predispoziția ereditară
- anumite boli sau dezechilibre fiziologice
- stresul cotidian
- consumul sau abuzul de substanțe (alcool, droguri, medicamente)
- anumite evenimente nefericite sau stresante (boală, divorț, pierderea unei persoane dragi, probleme sau neîmpliniri profesionale, personale etc.)
Principalele simptome ale depresiei
Depresia este adesea percepută ca o stare de neîmplinire, de inutilitate, de nefericire. Ea poate avea intensități diferite, de la o stare difuză de nemulțumire până la o stare vecină cu disperarea.
Principalele simptome ale depresiei sunt:
- Lipsa poftei de viață
- Lipsa de energie
- Tendința de autoizolare
- Sentimente de autoînvinovățire
- Așa zisele gânduri negre etc.
Pentru o analiza a simptomelor depresiei completează cu încredere chestionarul de pe această pagină. Deși nu oferă un diagnostic, vi avea o imagine obiectivă a situației tale.
ATENȚIE: indiferent de rezultate (dar cu atât mai mult cu cât scorul la acest test de depresie este mare), dacă nu te mai simți la fel de bine ca înainte, consultă un psiholog sau medic. Nu putem repeta de suficiente ori acest îndemn, atât este de important.
Diagnosticarea depresiei. Este suficient un test de depresie?
Nu, un test de depresie, oricât de bine făcut este, nu este suficient. Pentru că este necesară comunicarea dintre tine și un psiholog sau medic. Pentru a fi diagnosticată corect, sunt necesare multe informații despre istoricul tău personal și contextul de viață în care te afli acum. Aceste lucruri nu pot fi făcute printr-un test cu simptome de depresie, oricât de bun ar fi el.
Doar un psiholog clinician sau un medic psihiatru poate diagnostica depresia. Dacă tu crezi că suferi de așa ceva, te rugăm: mergi la medic și capătă ajutor de specialitate. Acum este chiar mai simplu, pentru că sunt multe servicii de consiliere și terapie de specialitate online.
Se poate trăi cu depresia?
Da. Așa cum spuneam în cadrul acestui articol, majoritatea oamenilor trec de-a lungul vieții cel puțin printr-un episod depresiv.
Dar, dacă se poate trăi cu ea, asta nu înseamnă că trebuie să o și facem. Netratată, depresia se poate agrava și poate să ne afecteze viața pe toate palierele ei: viața profesională, de familie etc. În formele ei grave ne poate pune în pericol viața, prin ideile sau chiar tentativele suicidare.
Cum ne afectează depresia viața personală și profesională
În formele medii sau grave, depresia poate să ne facă dificilă exercitarea unei vieți sociale și profesionale perfect funcționale. Cum? Prin faptul că:
- Nu mai avem energie
- Simțim că nimic nu mai are sens, că totul e inutil
- Nu ne mai simțim motivați
De aici lipsa motivației și energiei de a mai face lucruri necesare pentru:
- tine ca persoană (neglijența propriei persoane poate fi un simptom în acest sens)
- prieteni, familie (de aici declinul relațiilor sociale)
- pentru serviciu sau afacerea ta
În acest fel evităm activitățile sociale, activitatea în general, evităm socializarea, adică exact acele activități care ar putea atenua intensitatea depresiei. Intrăm, practic, într-un cerc vicios.
Cum ținem depresia departe?
De cele mai multe ori ținem depresia departe având un stil de viață echilibrat, cu multă mișcare în aer liber, înconjurați de prieteni și având grija de sănătatea noastră fizică.
Tratamentul depresiei
Totuși, uneori, oricât de multe am face pentru noi, depresia se poate insinua în viața noastră și atunci este nevoie să o tratăm. Atunci când ai un episod depresiv, este important sa consulți un psiholog sau medic psihiatru. Netratată, depresia poate duce la izolarea socială, pierderea prietenilor, deterioararea vieții profesionale, pierderea apetitului pentru viață și chiar suicid. Dar cum se tratează depresia, odată diagnosticată?
Stilul de viață
Deși este mai mult o modalitate de prevenție decât de tratament, schimbarea stilului de viață care ne-a adus în starea de depresie poate fi un prim pas la îndemână pentru ameliorarea stării depresive.
Viața socială, mișcarea în general și o alimentație aleasă cu grijă pot avea un impact major în ameliorarea stării dumneavoastră.
Psihoterapie
Psihoterapia poate fi făcută de un psiholog sau medic psihiatru. Pentru a practica psihoterapia în general, nu doar pentru tratarea depresiei, este nevoie de o specializare acreditată de asociațiile profesionale de psihoterapie.
Printre cele mai cunoscute și eficiente pe termen scurt (cu rezultate vizibile rapid) sunt terapiile cognitiv comportamentale. Acestea încearcă să restructureze modul în care noi interpretăm realitatea astfel încât tiparele de gândire negative să fie restructurate. Dacă ai nevoie de un psihoterapeut empatic, putem să ți-o recomandăm pe Florența Țurlea, pe care o găsești aici.
Terapie medicamentoasă
Terapia medicamentoasă poate cuprinde o serie de substanțe antidepresive de ultima generație, cu eficiență dovedită. Totuși, ca orice medicament, sunt și contraindicații. De aceea, nu dăm aici niciun exemplu de tratament medicamentos al depresiei. Mergeți la medic și veți avea parte de cele mai potrivite tratamente pentru depresia pe care o aveți, ținând cont de contextul dumneavoastră medical. Un tratament care poate fi bun pentru un prieten e posibil să nu fie bun pentru dumneavoastră. Dar asta doar un medic poate ști în urma consultului de specialitate.
Oricum ar fi, însă, nu lăsați depresia netratată!
- Vrei și alte teste psihologice în afară de testul cu simptome de depresie? Vezi aici pagina noastră cu teste psihologice online.
- Dacă te preocupă carieră, apasă butonul de mai jos pentru a vedea articolele noastre despre dezvoltarea carierei sau aplică aici la ultimele locuri de muncă disponibile online.
- Iar dacă vrei să te testezi psihologic și să primești profilul psihologic al personalității tale, apasă aici pentru a te programa la o testare psihologică online.
Vrei să citești mai multe? Îi recomandăm următoarele articole și cărți:
- Un mesaj scurt și simplu de înțeles: Viața e frumoasă! 🙂
- Demonul amiezii – o călătorie lucidă în măruntaiele depresiei.
- 30 de reguli pentru o viață sănătoasă. Poate cel mai scurt și bun ghid de bunăstare sufletească în limba română.
Ți-a plăcut acest articol? Ți-a plăcut testul? Distribuie articolul și prietenilor tăi.
Ai sugestii de făcut? Vrei să împărtășești altora din propria ta experiență? Lasă-ne un comentariu.