Despre literatură și ce înseamnă cartea în viața noastră

D.H.Lawrence  – literatura este o formă de autobiografie și un mereu proces de introspecție

Gheorghe Crăciun: Scrisul este autobiografie și nimic altceva decât autobiografie. Imaginarul este autobiografic, imaginile sunt autobiografice, orice-mi trece prin cap este autobiografie, orice propoziție, oricât de absurdă, ascunde un adevăr autobiografic, totul trece prin simțurile mele și prin fantezia mea care se folosește de fantasmele mele.  

(Puppa russa, Trupul știe mai mult)

Când Van Gogh pictează floarea-soarelui, el dezvăluie sau înfăptuiește relația vie dintre el, ca om, și floarea-soarelui, ca floare a soarelui, în acel moment anume de timp.

Pictura lui nu reprezintă o anumită floare a soarelui. Nu vom ști niciodată cum este acea floare a soarelui anume.

Aparatul de fotografiat oferă o imagine mult mai clară a florii-soarelui decât pictura lui Van Gogh. Imaginea de pe pânză e un alt obiect, al treilea, cu totul intangibil și inexplicabil, progenitura florii-soarelui înseși și a lui Van Gogh însuși.

Imaginea de pe pânză nu se compară în veci cu pânza sau cu pasta sau cu Van Gogh, ca organism uman, sau cu floarea-soarelui, ca organism botanic.

Nu poți cântări, nici măsura și nici măcar descrie imaginea de pe pânză. Ca să fiu sincer, aceasta există doar în mult-dezbătuta a patra dimensiune. În spațiul bidimensional nu există.

Așadar, literatura, în general, simbolul, în particular, iau naștere la intersecția realității exterioare cu lumea interioară a autorului, cu cea a receptorului și cu limbajul.

Cercul acesta nu își propune să ofere răspunsuri, ci să creeze întrebări, să conducă spre căutări, spre înțelegere, spre trăire.

Carmen Mușat, Frumoasa necunoscută, Literatura și paradoxurile teoriei, București: Polirom, 2017;

D.H.Lawrence, Morality and the novel, Cambridge University Press, 1985;

Gheorghe Crăciun, Trupul știe mai mult. Fals jurnal la Puppa russa, Pitești, Editura Paralela 45, 2006.

Scrie un text memorialistic de minimum 150 de cuvinte în care să evoci primele experiențe de cititor.

Prof. dr. Alina Nicola

error: Alert: Conținut protejat !!