Itemi: 100
0 of 100 Întrebări completed
Întrebări:
You have already completed the test before. Hence you can not start it again.
Test is loading…
Trebuie să intri în contul tău pentru a putea parcurge acest test.
You must first complete the following:
0 of 100 Întrebări answered correctly
Timpul tău:
Time has elapsed
Ai obținut 0 din 0 punct(e), (0)
Punctaj obținut: 0 din 0, (0)
0 eseu(ri) în așteptarea corectării. Punctaj maxim posibil: 0
Scor mediu |
|
Scorul tău |
|
Casa este a lui, iar grădina, a mea.
Fie enunţul: Conform unei surse de încredere din Consiliul Judeţean, dar şi a unor informaţii apărute în presă, s-a votat amenajarea a zeci de parcuri în jurul marilor oraşe şi a comunelor mari şi asfaltarea unor drumuri judeţene. Acesta conţine:
Se dă următorul enunţ: Îi cam place să cotrobăie (1) / cotrobăiască (2) prin lucrurile altora, dar nu se gândeşte că, dacă va fi prins, oamenii legii o să îl ciuruiască (3) / ciuruie (4) pe loc. Dintre formele verbale subliniate, sunt corecte, în contextele date:
Se dă enunţul: Toate rezultatele se datorează fermităţii unei directoare nou-aleasă, care a reușit să dovedească, la finalul unei veri foarte lungi și foarte fierbinte, că doar cei care nu doresc, nu reușesc şi că poţi contribui prin efort şi voință la recredibilizarea unei instituţii prea mult timp afectată de schimbări. Acesta conţine:
Într-un ciclu de fabricaţie, producătorul bunului X, având 2.000 angajaţi, înregistrează un nivel al productivităţii medii a muncii de 5 kg / muncitor. În lipsa oricăror informaţii despre alţi indicatori economici, despre pregătirea profesională și capacitatea de efort a muncitorilor, se poate spune doar că:
Cererea pentru bunul normal Y (din categoria marii majorităţi a bunurilor) corespunde unui coeficient de elasticitate în raport cu prețul, egal cu 1,25. Dacă preţul lui Y crește cu o zecime, cantitatea cerută din Y:
Din motive lesne de înţeles, nu i s-a dat nota zece.
Fe enunţul: În pofida speranţei noastre şi, mai ales, aşteptărilor (1) / a asteptărilor (2) / ale așteptărilor (3) profesorilor, examenul s-a desfășurat conform vechiului regulament și, fireşte, a legii (4) / al legii (5) / legii (6) pe care am combătut-o de atâtea ori. Dintre cuvintele subliniate, sunt corect folosite:
Se dă enunţul: În același articol de lege, dar la un alt alineat (1) / aliniat (2), erau prevăzute pedepsele pentru faptele sale. Cuvântul corect (potrivit) pentru acest enunţ este:
Se dă enunţul: I-a convins, după mult timp, ca să îşi asume greșelile, dar pierduseră deja teren atât în fața colegilor, dar şi în ochii șefilor, încât au fost nevoiţi să plece ei înşişi în cele mai grav afectate zone ale țării, deci exact acolo unde speraseră, de la bun-început, să nu ajungă niciodată. Acesta conţine:
Dacă venitul total al firmei egalizează costul total, agentul economic înregistrează:
Costul total mediu al unui bun este 10 u.m. / bucată. Dacă, în urma vânzării bunului, profitul unitar al producătorului este 2 u.m., rezultă că preţul de vânzare a fost (în u.m. / bucată):
A trăit întregul secol de-a lungul căruia s-au întâmplat atâtea.
Fie enunţul: Deși nu e nici o (1) / nicio (2) fată proastă, nici o (3) / nicio (4) nesuferită, iar soră-sa e chiar premiantă, nu mi-i dragă nici una (5) / niciuna (6), nici cealaltă. Dintre cuvintele subliniate, sunt corect folosite:
Se dau următoarele substantive comune: frică, muzică, tristețe, istorie. Sunt defective de plural:
Utilizarea cât mai raţională a resurselor este impusă de:
O rată a profitului de 20 % la cifra de afaceri înseamnă că:
Fie o funcţie a costului total la nivel de producător, de tipul CT(Q) = 10 ∙ Q1 +100 ∙ Q + 25 (unde Q este volumul producţiei). Mărimea costului fix pentru întreaga producţie de 5 bucăţi este (în u.m.):
În tribună nu prea am văzut de-ai voştri.
Se dau următoarele cuvinte: galben-închis, alba-iulian, socio-cultural, mâine-dimineată, pur-sânge. Sunt corect scrise cu cratimă:
Se dau următoarele substantive la plural: majorate, apogeuri, limane, verdicturi, contrasensuri. Sunt corecte:
O persoană îşi majorează consumul din bunul X, în condiţiile în care toate celelalte elemente ale pieţei rămân neschimbate. Rezultă că în urma consumului, în mod normal, intensitatea nevoii individului pentru acest bun:
Pe piața aceluiaşi bun, preţul P = 2 este preț de echilibru în cazul următoarelor funcţii ale cererii C şi ofertei O:
Care a fost rata anuală a dobânzii în cazul unui credit de 500.000 u.m. preluat pe 6 luni, pentru care dobânda restituită a reprezentat 50.000 u.m.:
Ia să vedem cum stăm cu gramatica.
Se dau următoarele secvențe: Catedra de limba română, Evul Mediu, Întâi Mai, Facultatea de Litere, doctor honoris causa. Sunt corecte, din punctul de vedere al scrierii cu majuscule:
Se dau următoarele expresii: veleitate nejustificată, discrepantă flagrantă, investigație minuțioasă, festival artistic. Constituie pleonasme:
La creşterea cu 4% a prețului bunului B, cererea pentru bunul respectiv scade cu 8% (alte condiţii ale pieţei rămânând neschimbate). Este cazul unei cereri:
Ce fel de piaţă este cea pe care 90 % din cererea internă pentru un bun este satisfăcută din producţia a 3 firme autohtone (care şi exportă o componentă mică a producţiei), iar restul provine din import?
La nivelul unui producător, mărimea producţiei şi nivelul productivităţii medii a muncii au crescut, fiecare, cu câte 3% de la o perioadă la alta. Cum a evoluat numărul lucrătorilor în acest interval de timp?
A pariat o sumă enormă pe doi dintre cai.
Fie enunțul: Deși repeta mereu, ca un laitmotiv (1) / leit-motiv (2), că avusese un moment de cădere, ştiam cu toții că e un mincinos inveterat (3) / înveterat (4) şi că nu repurtase (5) / reputase (6) în viața lui vreo victorie pe terenul de fotbal. Dintre cuvintele subliniate, sunt corect folosite:
Se dă enunţul: Știm că securitatea națională a Statului e vitală, aşa că rămânem în continuare apărătorii lui, dar şi ai limbii române, căreia i ne vom devota în întregime. Acesta conţine:
Pe piaţa bunului X, cererea este elastică în raport cu preţul. Dacă producătorul lui X își reduce costurile fără a afecta calitatea bunului şi decide să scadă preţul lui X:
Elementele de bază ale pieţei monetare sunt:
La momentul t0, producţia unui agent economic cu ciclu de fabricaţie pe termen scurt este 100 bucăţi şi presupune un cost fix total de 500 u.m. și un cost total mediu de 9 u.m. / bucată. La momentul t1, producţia creşte cu 1/4, iar costul marginal al perioadei este 8 u.m. Costul variabil mediu la momentul t1 este (în u.m./bucată):
Nu mă deranjează că nu eşti de acord cu mine, ci de ce şi cu ce argumente, pentru că, altfel, cuvintele tale rămân vorbe în vânt.
Fie enunţurile: (1) Tot tu m-ai căutat și aseară? (2) Ai mâncat tot din farfurie? (3) Să-l pici cu ceară, tot nu tace. (4) Am tot insistat, dar în zadar. (5) Ai citit tot romanul? Cuvintele subliniate sunt:
Se dă enunţul: Fără a mi-l considera duşmAn (1) / dUşman (2), încă din ianuArie (3) / iAnuarie (4), de când plecase în DObrogea (5) / DobrOgea (6), devenise cOmplicele (7) / complIcele (8) lor. Dintre cuvintele accentuate sunt corecte:
Se dau cuvintele: (1) arbitrar; (2) ilegal; (3) exagerat; (4) excesiv. Sunt sinonime ale cuvântului abuziv:
Nu înregistrăm cost de oportunitate în cazul:
O rată a inflaţiei de 9 % presupune un indice general al prețurilor egal cu:
Rata profitului calculată în funcţie de costul total este 20 %. Când costul total mediu scade la 90 % din mărimea lui iniţială, iar cantitatea fabricată și prețul de vânzare al produsului rămân neschimbate (prețul fiind 48 u.m. / bucată), noua rată a profitului la costul total este:
De câte ori este solicitat să-și expună punctul de vedere i se pare că cineva are ceva anume cu el, că poate unii dintre noi vrem să-l obligăm să demisioneze, ca și cum n-ar fi capabil să ne mai conducă.
Fie enunţul: Să spună cine ce problemă are, că nu-i timp de pierdut. Cuvintele subliniate:
Se dau următoarele cuvinte: custOde, capsUlă, deUnăzi, matrIce, penUrie. Sunt corect accentuate:
Se dau cuvintele: (1) accidentat; (2) prăpăstios; (3) inegal; (4) direct. Sunt sinonime ale cuvântului abrupt:
Putem vorbi despre utilitatea economică a unui bun, doar dacă:
Acţiunea reprezintă un titlu de valoare aducător de venit:
Într-o perioadă de timp, într-o economie naţională, prețurile cresc de 1,2 ori, viteza de rotaţie a monedei devine cu 200 % mai mare, iar cantitatea de bunuri tranzacţionate se dublează. Rezultă că, în intervalul dat, masa monetară:
Poate că ai dreptate sau poate nu, dar, cum ești un om inteligent, nu e în interesul tău să te înfurii pe oricine te contrazice.
Fie enunţul: El nu este ce pare a fi. Cuvântul subliniat este:
Se dau următoarele cuvinte: viață, pleoapă, senior, fiasco. Conţin diftongi:
Fie enunţul: Pe un ton declamator și emfatic, le-a demonstrat convingător că eșafodul ideilor celor care îl contestau era şubred. Acesta conţine:
Identificați afirmaţia falsă:
Bursa de valori este:
Structura costului total în cazul unei firme producătoare a bunului X este: materii prime, 80.000 u.m.; materiale auxiliare, 12.000 u.m.; amortizarea capitalului fix, 4.000 u.m.; combustibil şi energie, 10.000 u.m.; salarii, 15.000 u.m.; contribuţii la asigurările sociale şi ajutoare şomaj, 1.000 u.m. Ponderea cheltuielilor materiale în totalul costului producţiei este:
Plecarea lui la mare în ciuda interdicției medicului m-a contrariat.
Fie următoarele forme: (1) dregeți-vă glasul; (2) prinde-ți-l; (3) prindeți-l; (4) căuta-ţi-mi-l. Sunt corect scrise:
Se dau următoarele abrevieri: m (= metru), dr. (= doctor), ad-ţie (= administraţie), g-ral (= general), gen. (= general). Sunt corecte:
Fie următoarele definiri şi / sau explicări de cuvinte: (1) aparenţă înşelătoare; (2) acţiune simulată; (3) obiect care dă o falsă impresie a realităţii. Care dintre acestea este (sunt) sensul (sensurile) cuvântului simulacru?
Dacă impozitul pe profit scade, iar pe piaţă există cerere susținută pentru un anumit bun fabricat în ţară, producătorii:
Ca indicator economic, cererea de forță de muncă poate fi corelată cu:
A câta unitate dintr-un bun economic omogen aduce o satisfacţie tot mai intensă în urma consumării:
N-au cum fi adevărate toate acestea.
În faţa celui de-al doilea component al cuplurilor conjuncţionale: disjunctive sau … sau, ori … ori, fie … fie, virgula este:
Se dau următoarele cuvinte: motto, a repurta, contumacie, biscuite, greier. Sunt forme literare corecte:
Fie următoarele definiri şi / sau explicări de cuvinte: (1) a spune ceva (neînsemnat, plictisitor); (2) a recita; (3) a spune minciuni; (4) a vinde marfă cu amănuntul. Care dintre acestea este (sunt) sensul (sensurile) cuvântului a debita?
Reprezintă muncă:
Producătorii sunt interesaţi:
Fiind luate toate măsurile, nu cred să apară vreo surpriză.
Fie enunţurile: (1) Propunerea era prea tentantă să n-o acceptăm. (2) Mai să nu-l recunosc. (3) Cum e să n-ai pe nimeni apropiat? (4) Nu-mi dau seama cu ce să-l atrag de partea mea. Propoziţiile subordonate introduse prin conjuncţia să sunt:
Fie enunţul: Ameninţările tale aduceau a apocalips (1) / apocalipsă (2), deşi voiai să pară doar un apropo (3) / apropou (4) la greșelile pe care noi le făcuserăm când încercam să ne dumerim (5) / dumirim (6) a cui a fost vina pentru situația creată. Dintre cuvintele subliniate, sunt corect folosite:
Se dau cuvintele: (1) sensibilitate; (2) înclinare; (3) aplecare; (4) înclinaţie. Sunt sinonime ale cuvântului predispozitie:
Pentru a putea fi combinaţi în cadrul proceselor de producţie, factorii de producţie nu trebuie să fie:
Identificaţi afirmaţia falsă:
E de aşteptat de către noi toţi ca urmările ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană să fie dramatice.
Fie următorul enunţ: Efectele (1) succedă / (2) succed / (3) succedează cauzelor și mereu va fi așa, adică efectele (4) vor succeda / (5) vor succede cauzelor. Dintre cuvintele subliniate, sunt corecte gramatical:
Fie enunţul: Pentru că pe site-ul (1) facultății nu am găsit suficiente informaţii, am trimis câteva e-mailuri (2), acesta fiind, nu e aşa, trendul (3): cu câteva clickuri (4) rezolvi totul. Dintre cuvintele subliniate, sunt corect folosite:
Fie enunțurile: (1) Și-a adiudecat premiul cel mare. ; (2) Este un om laborios. ; (3) Ne-a făcut multe facilităti de când ne-am angajat. Cuvintele subliniate sunt corect folosite:
Cheltuielile materiale de producţie includ:
În lipsa altor precizări, scăderea cu 11% a preţului unui bun într-o perioadă de timp înseamnă doar:
S-au întâmplat atâtea, că mă cuprinde tot mai mult îngrijorarea pentru viitorul tău.
Fie următoarele enunţuri: (1) Maşina pe care am cumpărat-o este grozavă. (2) Dintre maşinile de aici, pe oricare o poţi încerca. (3) Dintre cărţile tale, numai pe asta am citit-o. (4) Nu ştiu pe care candidat să îl anunţ. (5) Foaia care ai rupt-o era importantă. Sunt corecte gramatical:
Se dau următoarele serii de cuvinte: (1) justeței, ordinii, rumorii, tristeții; (2) justeţii, ordinei, rumoarei, tristeţei; (3) justeței, ordinii, rumoarei, tristeței; (4) justetii, ordinii, rumorii, tristeţii. Conţin(e) numai forme corecte de genitiv-dativ articulat:
Cuvântul prevenitor poate fi în raport de antonimie cu:
Care din următoarele categorii nu reprezintă elemente de capital fix:
În cazul unui bun cu elasticitate unitară a ofertei, dacă preţul lui se majorează cu 8,2 %, atunci cantitatea oferită:
Mai să-l calce tramvaiul, așa era de distrat.
Fie enunţul: Banii pe care ţi i-am împrumutat, îți mai aminteşti, sper, dă-i-i lui, că i-i tare greu să se descurce singur. Acesta conţine:
Se dă enunţul: Baremele (1) / baremurile (2) anunțate sunt generoase, aşa că ne așteptăm la deznodăminte (3) / deznodământuri (4) fericite. Dintre substantivele la plural subliniate sunt corecte, în contextele date:
Fie enunţul: Deși firma sa are datorii de peste 7.8 milioane euro, a vândut doisprezece mii de acțiuni în numai doar douăsprezece ore. Acesta conţine:
Dacă pe termen scurt, nivelul producţiei nu se schimbă, costul fix mediu:
Producătorul X fabrică pe perioadă scurtă 50 bunuri, înregistrând un cost variabil mediu de 20 u.m. / bucată. Dacă el vinde producţia la 40 u.m. / bucată, obţine un profit nul. In acest caz, nivelul costului total al producţiei este (în u.m.):
Ioane, dragul meu, fii cuminte!
Fie enunţul: Întru-cât nu-mi poate priii atacul lor şi scandalurile continui în presă, am decis să mă retrag din politică. Acesta conţine:
Se dă următorul enunţ: Deși sunt tot mai multe partide pe eşicherul (1) / esichierul (2) politic, mie îmi vine să pleznesc (3) / plesnesc (4) de nervi, văzând ipocrizia unora dintre liderii (5) / leaderii (6) lor. Dintre cuvintele subliniate au forme literare:
Se dă enunţul: Ar trebui să te apuci de învățat cu minim doi ani înainte, dacă vrei să previi impactul pe care nesiguranța ta în analiza gramaticală o poate avea asupra rezultatelor la examen, căci la admitere se va da o probă scrisă, mai dificilă decât ai crede, şi apoi un interviu. Acesta conţine:
În costul unui bun, producătorul include:
În anul curent, mărimea profitului (egală cu 900 u.m.) este cu 20% mai mare decât cea înregistrată în anul anterior. Rezultă că, în perioada dată, sporul absolut al profitului este: