CV model: 15 sugestii pentru un CV bine făcut

Vrei să faci o schimbare în carieră, ai aplicat la multe anunțuri de locuri de muncă și, totuși, nu ai fost chemat la niciun interviu de angajare. Oare de ce? Păi, poate pentru că nu ai aplicat la suficient de multe joburi. Iar dacă ai aplicat, poate că nu ai avut un CV model, bine făcut, pe care sa îl folosești în căutările tale.

Mai știi cum Zmeul își arunca buzduganul înainte de a ajunge la palat, pentru a-și anunța sosirea? Ei bine, buzduganul tău cu care îți poți face intrarea la noul loc de muncă este CV-ul tău. De aceea, asigură-te ca ai un CV model, făcut profesionist.

Care este menirea unui CV bine făcut?

CV profesionist
Un CV profesionist e condiția de bază pentru reușita în angajare

CV-ul este cheia de intrare la interviul mult dorit. Un CV bun trebuie să convingă recrutorul că posesorul cv-ului merită să fie chemat la interviu. Că aplicantul este un candidat relevant pentru job. Dacă așa este sau nu, până la urmă rămâne de văzut. Însă e cert că un cv bun, potrivit te ajută să ajungi la interviu, atât. La interviu, însă, acesta nu te mai poate ajuta, ești pe cont propriu: contează strict prestația ta în acel moment.

Ce înseamnă să ai un CV model?

Un CV model este unul care:

A. Atrage imediat atenția recrutorului;

  • Un recrutor vede, poate, sute de cv-uri într-o zi; e un efort extraordinar. Așa că, adesea sunt citite în fugă, fără mare atenție. Nu aruncați cu pietre, asta e realitatea și este explicabilă psihologic prin lipsa de timp, presiunea privind eficiența și numărul candidaților.
  • Astfel, creierul unui recrutor funcționează precum un motor de căutare: scanează în viteză conținutul cv-ului în căutarea unor cuvinte cheie relevante pentru scopul recrutării.
  • De aceea recomandăm ca cv-ul sa fie clar, simplu, concis și să conțina cuvinte cheie relevante în raport cu domeniul și postul pentru care aplici.
  • Sunt diferite modele de cv, care mai de care mai creative. Recomandăm ca formatul sa fie unul foarte simplu. Variantele clasice de CV, dar și cele pe care le poți tipări în format PDF de pe LinkedIn, Ejobs sau Bestjobs sunt foarte potrivite.

Alte modele de CV

  • Am văzut și CV-uri fancy, colorate, dar nu le recomandăm pentru că:
    • deși atrag atenția, pentru că au un format neobișnuit și sunt colorate, sunt mai greu de citit, iar recrutorului îi este dificil de identificat din prima unde și care sunt informațiile relevante pe care le caută pentru că el este obișnuit cu un anumit mode de cv. e ca și cum te urci într-o mașină nouă, cu un bord neobișnuit. Cât de repede te descurci să schimbi temperatura de la climatizare sau să schimbi postul de radio? Exact, ai nevoie de ceva timp de acomodare. Ceea ce poate deveni deranjant pentru un recrutor.
    • Colorate fiind aceste tipuri de CV, vor consuma foarte mult toner sau cerneală pentru a le tipări. Și e nevoie de multe ori să tipărești CV-urile, cel puțin cele pentru lista scurtă sau interviu.

Modelul de CV european europass

  • Din punctul nostru de vedere, formatul de cv european europass nu este unul reușit, este greu de parcurs. Din păcate, pentru că este un format de cv european oficial, este din ce în ce mai solicitat și utilizat.
    • Unul din avantajele sale, totuși, este faptul ca îl poți slava online și îl poți accesa oricând, de oriunde. Este un avantaj relativ, însă, pentru ca asta poți face inclusiv cu cv-ul online pe care îl poți completa la noi pe site. Dacă, totuși,  ți se cere vreodată în mod expres vreun CV în format european, îl poți crea online aici.
    • Descarca aici template-ul de cv european in limba romana: ecv_template_ro

B. Conține toate informațiile relevante necesare, fără a oferi, însă, amănunte în exces.

Un CV bun este acela care deschide apetitul angajatorului să te întâlnească și să te cunoască. Atât.

Când îți redactezi un CV, asigură-te că:

  • Informațiile sunt relevante în raport cu poziția, compania și responsabilitățile locului de muncă vizat.
    • De aceea, se recomandă ca, dacă ai linii diferite de experiență în cariera, să te concentrezi pe domeniul vizat. Spre exemplu, ai lucrat in marketing, dar și în resurse umane, iar tu aplici la un post în resurse umane. În acest caz, evidențiază și dă mai multe detalii relevante legate de experiența ta din domeniul resurselor umane, mai putin din marketing. În acest sens să ai mai multe CV-uri elaborate în funcție de domeniul pe care îl vizezi (în cazul nostru, marketing și resurse umane) poate fi o idee bună. La fel, scrisorile de intenție trebuie să fie scurte, simple, la obiect și relevante în raport cu postul care te interesează.

Ținând cont de toate aceste premise, iată care sunt cele 15 sugestii pe care le am pentru tine pentru ca tu să ai un cv model imbatabil în lupta cu ceilalți candidați pentru postul dorit:

evaluare model cv

1. Un CV model e un CV simplu

  • Cel mai rafinat nivel de eleganță este simplitatea redusa la esență. Sunt convins ca alții au exprimat mult mai bine această idee deloc originală, dar nu mai puțin adevărată. Păstrează cv-ul tău cât mai simplu, fără înflorituri, redus la esență. Eleganța și simplitatea atrag întotdeauna.
  • Într-un CV simplu informațiile tale relevante sunt mult mai ușor de observat, iar șansele ca cv-ul tșu sa fie selectat pentru interviu cresc considerabil.

2. Nu pune adresa exactă, pune doar localitatea și, eventual, cartierul / zona de reședință dacă este un oraș mare, iar naveta poate fi o problemă

  • Nu cred că interesul tău este să ai parte de vizite la domiciliu și nici să fii harțuit/a. Nu că recrutorii ar face așa ceva 🙂 Dar întotdeauna e bine să fii manifești precauție. Așa că, de ce ai scrie adresa cu lux de amănunte? La ce îți folosește? De ce nu ți-ai proteja intimitatea?
  • E suficient ca la adresă să scrii localitatea de domiciliu și, eventual, cartierul. Iar asta dacă orașul este unul mai mare și se ajunge mai ușor din unele cartiere la posibilul loc de munca. Atât.

3. Actualizează-ți datele de contact și localitatea de domiciliu dacă vrei să ai un CV bun

Datele de contact actualizate și informații despre domiciliul actual într-un cv model sunt esențiale. Degeaba place cv-ul tău, dacă nu poți fi contactat. Sau te contactez, iar tu nu mai locuiești de trei ani în orașul care mă interesează pe mine și apare în CV. e timp pierdut pentru amândoi. Am întâlnit astfel de situații neplăcute, care pot fi ușor evitate prin actualizarea cvului.

Atunci când caut candidați pentru un angajator care are un post liber într-o locație fixă, evident că dau deoparte ca irelevanți candidații care au în cv domiciliul în alte localități decât cea pentru care caut.

Dacă ești dintr-o localitate oarecare (sa zicem, Râmnicu-Vâlcea) iar tu vrei un job într-un alt oraș (Sibiu, de exemplu), scrie deja la localitatea de reședință pe care o vizezi, astfel încât să devii un candidat relevant din punct de vedere al locației. Nu iți cere nimeni sa scrii exact ce este in buletin, dimpotrivă. Nu are nicio relevanță în acest moment adresa ta din cartea de identitate. Relevant este unde locuiești de fapt și in ce localitate vrei să te angajezi.

Dacă ai făcut deja aceasta eroare și o vei corecta, iți garantez că vei avea șanse mai mari să fii chemat la un interviu de angajare pe care ti-l dorești.

4. Pune o fotografie recentă, sobră și reușită, profesională, dacă vrei să ai un cv model

Este util să ai o fotografie, dacă vrei sa ai un cv memorabil. Asta ajută recrutorul sa rețină mai bine cv-ul tău, făcând o asociere între elemente din cv și o figură umană. Așa funcționează creierul uman.

Contrar opiniei unora, o fotografie nu poate fi sursă de discriminare. Iar dacă recrutorul este lipsit de profesionalism încât să comită așa ceva, clar nu e vina existenței fotografiei. Ar fi găsit oricum alte motive de discriminare. Iar dacă chiar se întâmplă așa ceva (sper din tot sufletul să nu), înseamnă ca nici nu prea e locul tau într-o organizație care tolerează astfel de abordări. Iar dacă te simți victima unei discriminări, poți face o reclamație la CNCD aici.

Cele mai potrivite fotografii sunt portretele (cap și umeri). Așa recrutorul poate să asocieze figura ta cu cv-ul tău, făcând, astfel, memorabilă candidatura ta. Acesta este scopul, nu altul.

5. Descrie responsabilitățile pe care le-ai avut la fiecare loc de muncă, dacă vrei să ai un cv model reușit

Fiecare companie are denumiri interne specifice pentru posturile sale, cu responsabilități diferite. Astfel, același post poate avea denumiri diferite în companii diferite. Iar două posturi care, aparent, nu ar avea legătură unele cu altele, ar putea avea reponsabilități similare.

Pe mine, ca om de recrutare, mă interesează să aflu direct din cv-ul tău dacă experiență ta este exact cea de care am nevoie sau nu. În acest caz, un cv model bine făcut mă poate ajuta să nu îți mai pierd timpul și să nu te mai chinui cu un interviu care nu va avea nicio finalitate pentru niciunul dintre noi.

Ajută-mă să înțeleg exact ce ai făcut, cu ce anume te-ai ocupat. Uneori o poziție ce sună pompos poate ascunde, de fapt, ceva mult mai banal.

De exemplu, dacă spui ca ai fost ASM (Area Sales Manager), adaugă, te rog, și următoarele:

  • Ai avut oameni in subordine, ai condus o echipa de vânzări sau erai doar un om de vânzări care se ocupa de mai multe județe?
  • Nu-mi spune ca ai promovat și vândut produsele și serviciile companiei 🙂 Mă gândesc că asta ai făcut, nu că ai tăiat frunză la câini. Dar, dacă eu caut, spre exemplu, un om cu experiență în vânzarea de materiale de construcții (eventual cu un portofoliu de clienți), care să cunoască piața materialelor de construcții, care să cunoască clienți, furnizori și produse în domeniu, atunci este esențial să spui ce produse și servicii  ai vândut de fapt. Asta mă ajută pe mine sa îmi dau seama dacă ești măcar pe aproape sau nu. Iar pe tine te ajută să nu mai pierzi timpul cu un interviu inutil.

6. Un cv model nu are gap-uri inexplicabile în experiența ta profesională

Oamenii sunt învățați ca totul să aibă coerență, o logică. În momentul în care ceva lipsește sau nu se potrivește în cv-ul tău, îmi apar semne de întrebare.

CV-ul tău trebuie să-mi genereze încredere că da, ai putea fi un om potrivit pentru ce caut. În momentul în care apar semne de întrebare, probabil că mi-o voi pierde. Dacă ce scrii tu in cv nu pare a fi corect sau este evaziv, atunci … E posibil sa ocolesc cv-ul tău din lipsa de … corect, încredere!

Așa că, dacă ai inadvertențe în cv sau perioade lipsă, poți atrage atenția asupra lor. Ba, mai mult, chiar le poți explica succint în scrisoarea de intenție. Astfel, voi înțelege exact despre ce este vorba și voi interpreta lucrurile în context. Până la urmă, nimic nu generează mai multă încredere decât deschiderea și sinceritatea.

7. Adevărul e cea mai buna minciună. Fără înflorituri sau exagerări (ai observat, nu am spus fără minciuni, pentru că tu nu faci așa ceva, nu?)

Minciuna (bine, hai, voi folosi un cuvânt mai puțin dur: neadevărul) poate să te aducă în fața unui interviu. Dar ce te faci, că la interviu e mai greu sa susții neadevărul. Mai ales dacă recrutorul miroase asta și iți pune tot felul de întrebări de control în așa fel încât să înțeleagă pe deplin cu ce are de-a face. În plus, chiar dacă vei trece și de interviu, până la urmă se va afla ceea ce ai ascuns.

Astfel că, în final, oricum nu ai rezolvat mare lucru. Vei fi obținut un job în care te chinui, cu care nu te descurci și, mai devreme sau mai târziu, tot îl vei pierde. Așa cum vei pierde și alte oportunități de carieră pentru că erai ocupat cu a face un job la care nu te pricepi.

Un asemenea eșec te va putea urmări multă vreme, căci angajatorii vorbesc între ei (la fel și angajații, de altfel, dar asta e deja o altă poveste.

Nu uita, atunci când spui doar adevarul, nu e nevoie sa ții minte nimic astfel încât să fii consecvent și coerent în ceea ce spui.

8. Într-un cv model bine făcut folosești un limbaj curat, îngrijit, corect, ușor de înțeles

Fiecare domeniu de activitate are un limbaj specific, însă nu înseamnă că trebuie sa folosești în cv un limbaj criptic, pe care doar câțiva îl înțeleg.

Pentru a te asigura că vei fi înțeles de oricine cu un minimum de inteligență și cultură de afaceri (observă, te rog, ca nu am scris de business, asa cum îmi venise inițial să spun), folosește un limbaj comun, limpede, elegant, ușor de inteles. Un cv model este unul care e ușor de parcurs, frazele sunt scurte si la obiect, iar limbajul este unul elegant și inteligibil. Fără greșeli gramaticale, ortografice sau de exprimare.

Tu ce părere ai avea dacă un contabil ar trimite un cv scris neglijent? Ai avea încredere să îl angajezi, ținând cont de faptul că un contabil trebuie să fie foarte atent cu banii și actele tale? Hmmm… mă gândeam eu că nu 🙂

9. Oferă informații actuale dacă vrei să ai un cv model

De multe ori mi s-a intamplat sa nu chem la interviu persoane care, deși nu aveau în cv experiența pe care o căutam eu sau angajatorul pentru care lucram, dețineau exact experiența de care aveam nevoie. De asemenea, am chemat la interviu persoane care aveau in cv la ultimul angajator experiența cerută, deși acea experiența era de acum ani mulți în urmă și devenise una irelevantă.

In ambele cazuri a fost o pierdere: de oportunitate, atât pentru mine, cât și pentru candidat. In al doilea tip de cazuri a fost o pierdere de timp, atât pentru mine, cât și pentru candidat. Toate aceste mici neplăceri pot fi rezolvate simplu: Actualizează-ți CV-ul, în special datele de contact, orașul de reședință, ultimul angajator, postul pe care ai lucrat și perioada.

10. Într-un cv model bine făcut vei găsi doar informații actualizate

Știi care e prima condiție să fii chemat la interviu de către persoana care are în fața ta cv-ul tău? Să ai trecute în el datele de contact, iar acestea sa fie corecte și actuale. Știu că sună banal, dar aș fi foarte bogat acum dacă aș fi primit câte un leu de fiecare dată când am vrut sa chem la interviu pe cineva, dar nu am reușit pentru că, ori nu avea datele de contact, ori nu mai erau valabile.

Un alt sfat, de data asta legat de parte de confidențialitate, este să nu folosești în CV numărul de telefon sau adresa de email de serviciu. Nu știi cum te sun sau contactez pe email fix când ești în concediu și ai emailul sau telefonul redirecționat la șeful tău.

11. Folosește un model de CV simplu și clar

Am văzut multe tipuri de cv-uri care de care mai creative. Știi vorba aia, clasicul nu se demodează niciodată. Pentru că are acele trăsături esențiale care îl fac dezirabil mereu. Așa și cu CV-urile. Formatul clasic de CV, simplu, elegant este recomandarea mea personală. Un Curriculum Vitae ar trebui sa aibă următoarele secțiuni:

11.a. INFORMAȚII GENERALE
  • numele;
  • localitatea de reședință;
  • datele de contact (telefon, email);
  • eventual un titlu / slogan (headline pentru cei ce nu mai pot scăpa de englezisme) care să exprime esența experienței tale sau ceea ce cauți.
11.b. EXPERIENȚA PROFESIONALĂ
  • denumirea jobului;
  • perioada;
  • angajatorul;
  • responsabilități și performanțe sau abilități dobândite.
11.c. STUDII și CERTIFICĂRI
  • În principiu, aici treci doar studiile relevante pentru cariera ta profesională. Dacă ai făcut liceu de muzică și nu lucrezi în zona artistică, probabil că nu mă va interesa. Va fi doar o informație balast.
  • Dacă ai obținut și alte calificări relevante sau ai făcut traininguri care ar putea avea un impact pozitiv în desfășurarea activității tale de specialitate (dacă ești manager și ai făcut un curs de leadership la Human Invest, probabil că ar trebui sa îl pui cu mândrie în CV-ul tău).
11.d. ALTE ASPECTE RELEVANTE
  • permis de conducere;
  • limbi străine cunoscute;
  • abilități de utilizare a calculatorului;
  • alte abilități.

Totuși, trăim în epoca internetului și a mediilor sociale, astfel că poți găsi formate de cv moderne. Modele de cv care sunt, în același timp, elegante, simple, eficiente. Un tip relativ nou de cv este video-cv-ul.

VIDEO CV

Video CV-ul este o prezentare succintă și relevantă a ta (în raport cu postul dorit) de doar 30 – 60 de secunde. Cu el convingi angajatorul că tu ești persoana potrivită pentru post. E un mod inedit care are avantajul ca poate fi ușor de urmărit, într-un timp foarte scurt. In plus, oferă un contact vizual primar cu tine, făcând chiar și mai memorabila candidatura ta.

Spuneam în alte rânduri despre video-cv că este un instrument din ce în ce mai folosit în recrutare. Dacă tu ai fi angajator, ce ai zice dacă ai primi de la un candidat, pe lângă un cv atașat – și un link cu un filmuleț de prezentare a candidaturii sale? În filmuleț ar putea spune foarte succint ce îl face potrivit pentru jobul tău, astfel încât să te facă să îl chemi la interviu. Cum ti s-ar părea? Ți-ar atrage atenția? Ai vrea măcar să îi dai șansa unei discuții detaliate cu tine în cadrul unui interviu de angajare?

Pentru că, de fapt, acesta este rolul unui CV perfect: să-l facă pe angajator curios în ceea ce te privește și să te cheme la interviu … Acum înțelegi ce instrument puternic ar fi acesta? Ce te mai reține acum să faci măcar o probă?

12. Nu ține în sertar cv-ul tău bun. Fă-l cunoscut!

Indiferent de cât de bine făcut este cv-ul tău, nu te ajută cu nimic dacă îl ții la sertar și nu îl promovezi. Un cv model merită să fie promovat, să fie făcut cunoscut. Cum îți promovezi propriul CV?

  • Postează-ți cv-ul pe marile platforme de recrutare din Romania: Ejobs, BestJobs, dar nu uita nici de platforma noastră, dezvoltacariera.ro, unde găsești cele mai proaspete locuri de muncă, dar și diverse resurse pentru cariera ta, inclusiv modele de cv.
  • Rețelele sociale (LinkedIn, Facebook) au devenit un mediu esențial pentru angajatori în recrutarea candidaților, astfel că nu ezita ca profilurile tale online sa fie prezente și actualizate. Ai grijă, însă, ce postezi pe acele conturi pentru că, d regulă, un recrutor se va uita acolo dacă e interesat de tine.
  • Dacă munca ta se concretizează în produse ce pot fi expuse, atunci fă-ți un portofoliu online. Fotografii, materiale promoționale etc, sunt tipuri de producții pe care le poți expune cu mândrie. Cei ce sunt interesați de tine vor putea căpăta și mai multă încredere când vor vedea pasiunea și talentul pe care le-ai pus în produsele respective.
  • Atunci când cauți un loc de muncă, fp cumva să afle și ceilalți că tu ești în căutare și ce anume cauți. Contactează-ți prietenii, foștii colegi, recrutori cu care ai interacționat de-a lungul vieții (vezi ce important este să păstrezi legătura cu ei, chiar dacă atunci te-au enervat că nu te-au recomandat pe tine, ci pe altcineva?).
  • Aplică spontan, trimite cv-ul tău la firmele unde crezi că ai putea lucra, pentru că nu se știe niciodată de unde apare oportunitatea.
13. Dacă vrei să ai un CV model, nu scrie CV sau Curriculum Vitae ca titlu

E ca și cum ai scrie pe o ușă – ușă. Nu e evident ca este un CV? Evită aceste mici pietre de moară care fac cv-ul tău mai puțin plăcut, iar pe tine excesiv de pedant.

14. Scriem despre hobby-uri într-un cv model?

Oamenii petrec la muncă cel puțin jumătate din viața activă conștientă. E un motiv suficient de bun să mă intereseze și ce fel de om ești. Pe nimeni nu interesează doar dacă ești profesionistul potrivit pentru job. Cum ești ca om, caracterul tău sunt la fel de importante. Hobby-urile au apărut, astfel,  în mod justificat ca parte a unui CV modern.

Totuși, parcă e un subiect ce e mai degrabă de abordat în cadrul interviului de angajare. Eu, unul, aș lipsi cv-ul meu de aceste informații, cu excepția situației în care acestea sunt relevante pentru munca mea. De exemplu, dacă sunt un grafic designer, dacă am fotografia ca pasiuni, asta ar putea completa cumva imaginea mea profesională, aspectul fiind relevant pentru job. Dacă e cazul, în cv-ul electronic ai putea pune un link cu portofoliul tău online, dacă acesta este disponibil. Și bine ar fi să ai un portofoliu online, dacă este cazul.

15. Folosește cuvinte cheie relevante în CV

Uneori nu aplici tu, ci angajatorii te abordează pe tine. Pentru că, printre altele, te caută în bazele de date cu cv-uri online. Iar căutările lor nu diferă de cele pe care le faci tu atunci când cauți ceva pe net: scrii niște cuvinte cheie. La fel și în acest caz. Este foarte important ca cv-ul tău online să conțină asemenea cuvinte cheie specifice. Astfel, când un recrutor caută candidați, vei apărea și tu în rezultate. Altminteri, vei rămâne un superprofesionist necunoscut. Ei, ce zici, te mai întrebi de ce nu primești nicio propunere de job fără să aplici?

Dacă eu aș căuta un manager de vânzări de finisaje interioare, aș folosi, probabil, următoarele cuvinte cheie în căutările din bazele de date online cu cv-uri: manager vânzări , finisaje interioare, Ambient, Profelis și alți angajatori care activează în domeniul finisajelor interioare. Așa am șansele cele mai mari sa obțin cele mai relevante cv-uri, dacă acestea sunt disponibile. Acum, gândește-te dacă ai căuta un om pentru postul pe care îl vizezi, ce cuvinte cheie ai căuta?

Apoi, uită-te să vezi: sunt acele cuvinte cheie în cv-ul tău? Sunt prezente numele angajatorilor în CV-ul tău model? Dacă nu sunt, introdu-le imediat. Așa îți vor crește mult șansele de a fi contactat pentru joburi relevante, fără ca tu macar să aplici.

Nu uita sa îți setezi cv-ul drept căutabil. Astfel, va fi vizibil pentru angajatori, putând fi găsit la căutările pe care le fac recrutorii.
cautare CV model

Acestea sunt doar câteva dintre sugestiile pe care le am pentru ca tu să ai un cv model bine făcut. Evident, subiectul nu este epuizat și e posibil chiar să-mi fi scăpat câteva aspecte importante.

Concluzii – dacă vrei sa ai un cv model:

  1. Folosește un format de cv simplu.
  2. Nu pune adresa completă, doar localitatea ar trebui sa fie suficientă. Localitatea unde stai sau vrei să te muți, nu unde ai buletinul.
  3. Oferă informații de contact actualizate. Nu ajută nimănui să ai în cv:
    • numere de telefon sau emailuri expirate, neactuale;
    • localitatea de domiciliu unde nu mai stai de zece ani;
  4. Folosește o fotografie de profil reușită, decentă, profi.
  5. Oferă informații complete și relevante despre experiența ta. Descrie in detaliu responsabilitățile avute la fiecare loc de muncă; concentrează-te pe ce este cu adevarat important pentru joburile la care vrei să aplici.
  6. Fără perioade lipsă în cariera ta. Dacă sunt și sunt justificate, explică-le succint în scrisoarea de intenție măcar.
  7. Fii sincer, corect, concret, la obiect. Nu înflori sau cosmetiza realitatea. Nimeni nu este perfect, oricine acceptă asta. Însă mulți fug de oameni nesinceri sau grandomani, pe bună dreptate.

Un cv simplu, corect scris și actual e un cv model bine făcut

8. Elaborează un cv fără greșeli gramaticale sau ortografice, scris cu diacritice. Într-un CV model întotdeauna vei găsi un limbaj curat, clar, concis, elegant. Dacă e un cv electronic sub formă de document, recomandarea noastră este să fie trimis doar în format .PDF.

  • Este un format universal. Indiferent d calculator și ce programe are destinatarul, ai siguranța că va putea fi deschis și citit exact așa cum ai intenționat tu, fără caractere care nu se afișează corect, fără o așezare în pagină stricată, așa cum ar putea fi cazul dacă folosești alte formate de documente: doc, docx, odf etc.
  • Nu poate fi editat de altcineva, deci vei avea siguranța ca va rămâne la fel cum ai intenționat tu să fie.

9. Un CV model are mereu informațiile la zi. Întotdeauna pune în curriculum vitae prima dată utimul loc de muncă. Adesea, acesta este cel mai relevant pentru experiența ta profesională, deci, și pentru angajator.

Promovează-ți CV-ul

10. Fă-ți cunoscut CV-ul, nu-l ține la sertar. Postează-l pe siteurile de joburi și rețeaua de socializare profesionala LinkedIn. Urmărește pe social media angajatorii preferați sau agențiile de recrutare, atât pe Facebook, cât și pe LinkedIn sau alte rețele sociale în care sunt prezenți.

11. Folosește mai multe medii de propagare a experienței tale profesionale: Blog personal, portofoliu, profil de LinkedIn, video-cv, cv tipărit etc.

12. Fii mereu la curent cu ce se întâmplă în piața în care activezi. Așa vei afla și despre oportunitățile de carieră din domeniu. Niciunui recrutor nu îi plac candidații rupți de lume, ci cei implicați activ în viața profesională.

13: Un cv model eficient conține cuvinte cheie relevante astfel încât să poată fi găsit la o căutare a recrutorilor în bazele de date.

14. Dacă te simțeai foarte inspirat când ți-ai făcut prima ta adresă de email în clasa a VII-a și ai pus ceva de genul veveritza_vesela69@yahoo…. sau giony_bombardierul@gmail …. e cazul să ți-o schimbi. La fel, schimbă-ți pozele ciudate și corectează-ți limbajul neîngrijit și greșelile gramaticale. Asemenea erori in cv te pot face să ratezi interviul pentru jobul dorit, chiar dacă ai fi foarte potrivit. Știu că nu e corect, dar se întâmplă.

15. Dacă vrei să faci o bună impresie încă de la început, nu pune niciun titlu cv-ului tău.

BONUS:

Trimite CV-ul în limba în care este scris anunțul.

  • Un angajator scrie un anunț de angajare într-o limba străină? Înseamnă că vrea să recruteze doar candidații care cunosc acea limbă. De obicei, vor ignora cv-urile scrise în alte limbi.

CE URMEAZĂ?

1. Folosește informațiile din acest articol pentru a-ți îmbunătăți cv-ul.

Sunt convins că cele mai multe lucruri împărtășite aici nu sunt noutăți pentru tine. Probabil, însă, nici nu te-ai fi gândit că pot fi atât de importante. Acum ca știi toate astea, ia-ți câteva minute și îmbunătățește-ți cv-ul. Investiția e minimă, dar rezultatele pot fi chiar neașteptat de bune!

2. Vrei să vezi dacă cv-ul tău este corect? Ai nevoie de sprijin în a face un CV profesionist?

Folosește unul din pachetele de mai jos de verificare și optimizare CV. Apoi te vom contacta și vom îmbunătăți cv-ul astfel încât să ajungă un cv aproape perfect.

3. Încă ai întrebări despre un cv model? Tu ce părere ai? Sunt lucruri cu care nu ești de acord? Ai experiențe similare sau, poate, diferite pe care vrei să le împărtășești cu noi? Lasă un comentariu mai jos și îți vom da un răspuns la întrebarea ta.

Iar dacă ți-a plăcut articolul, nu uita sa-l distribui pe rețelele sociale Facebook sau LinkedIn.

Succes în tot ce faci bine! 🙂

Lasă un comentariu