Uneori motiv de neliniște înaintea unui examen sau interviu, alteori motiv de amuzament sau instrument de cunoaștere personală, toți am avut curiozitatea aceasta: Ce sunt testele psihologice? În acest articol vom încerca să vă introducem în lumea testelor psihologice și să vă punem la dispoziție câteva teste psihologice online.

Pregătire teste psihologice MAI, MApN, ANP. Teste psihologice poliție, jandarmi, armată, penitenciare, pompieri.

Pregătește-te acum cu pachetul de antrenament cu teste psihologice online similare MAI, MApN, ANP!

Ai curiozități legate de testele psihologice (teste de personalitate, de aptitudini, sau alte tipuri de teste psihologice online)?

Nu ai mai avut de-a face până acum cu teste psihologice (online) și vrei să te familiarizezi cu ele?
Ești în căutarea unui job sau chiar ai fost programat pentru interviu și știi ca vei da și un test psihologic și vrei sa te pregătești? 
Esti doar curios/curioasă in legatura cu teste de personalitate online si vrei sa te cunoști mai bine?
Ești interesat/ă de cum ai putea fi văzut/ă de alții prin intermediul unui test psihologic? 

Știm că testele psihologice pot fi niște necunoscute mai ales atunci când ești la început de carieră și nu ești familiarizat cu ele.

De aceea, vom posta aici mai multe teste psihologice online de autoevaluare astfel încât să te poți familiariza cu ele. De asemenea, poți să faci doar un exercițiu de autocunoaștere cu ajutorul lor.

Abonează-te la noutăți!

[newsletter_signup_form id=1]

Ce este un test psihologic? Dar testarea psihologică?

Un test psihologic este un instrument de cunoaștere și autocunoaștere. Este format dintr-o serie de itemi / întrebări / afirmații / exerciții cu răspuns liber sau cu variante de răspuns predefinit.  Mai multe informații aveți aici, pe Wikipedia.

La ce se folosesc testele psihologice?

Testele psihologice se folosesc pentru evaluarea psihologică a persoanei (a personalității, aptitudinilor etc.)  in foarte multe situații, cum ar fi: 

 • In recrutarea și selecția de personal.
 • In selecția candidaților la admiterea la diverse școli (vocaționale), licee și colegii (unele particulare, colegii militare etc.). La anumite facultăți și instituții de învățământ superior militar (Academia de Politie, Academia Fortelor Terestre, Scoala de Agenți de Politie etc.)
 • In stabilirea unui diagnostic psihologic sau medical în anumite afecțiuni psihologice. Apoi, pe baza rezultatelor evaluării se poate stabili un demers terapeutic.
 • În profilarea diverselor comportamente și tipologii umane, inclusiv in marketing;

Colecția noastră de teste psihologice online este aici.

Citește instrucțiunile, răspunde la toți itemii, iar la final vezi avea rezultatele.

Chestionar Interese Profesionale (Test tip Holland)

Salut,

Acest chestionar de interese profesionale conține 135 de afirmații la care tu trebuie să răspunzi cu Adevărat sau Fals, astfel:

 • Răspunzi cu ADEVĂRAT dacă afirmația se potriveșete în cazul tău;
 • Răspunzi cu FALS dacă afirmația NU se potrivește în cazul tău;
 • Dacă uneori este adevarată afirmația și alteori falsă, gândește-te la cum este cel mai frecvent; balanța trebuie să încline într-o parte sau alta;
 • NU există răspunsuri bune sau rele, există doar răspunsuri sincere, care te caracterizează;
 • Răspunde rapid, cu primul răspuns care îți vine în minte, nu sta să te gândești o mie de ani la fiecare răspuns; totuși, să știi că nu e un răspuns contra-timp.
 • După ce ai răspuns, apasă butonul albastru ca să mergi mai departe.

Completează mai jos răspunsurile tale. La final vei avea rezultatul. Pentru și mai multe informații accesează pagina cu interpretarea testului Holland.

Succes!

Test psihologic: Ce nivel de asertivitate aveti?

 • Desi nu sunt obligatorii, te rugam sa ne ajuti cu aceste informatii care vor fi prelucrate statistic, anonim pentru studierea asertivitatii si etalonarea acestei scale de asertivitate.Este inutil sa spunem ca informatiile furnizate trebuie sa fie reale; daca ai dubii privind confidentialitate, lasa aceste campuri necompletate.Iti multumim! 🙂
 • Please enter a number from 12 to 99.
  Folosim aceasta informatie doar pentru prelucrarea statistica a datelor si etalonarea acestei scale de asertivitate.
  Folosim aceasta informatie doar pentru prelucrarea statistica a datelor si etalonarea acestei scale de asertivitate.
  Folosim aceasta informatie doar pentru prelucrarea statistica a datelor si etalonarea acestei scale de asertivitate.
  Folosim aceasta informatie doar pentru prelucrarea statistica a datelor si etalonarea acestei scale de asertivitate.
  Folosim aceasta informatie doar pentru prelucrarea statistica a datelor si etalonarea acestei scale de asertivitate.

Step 1 of 28

Servicii de consiliere în carieră și optimizare CV

Sunt testele psihologice infailibile?

 • Nu, testele psihologice nu sunt infailibile.
 • De fapt, testul psihologic este un instrument care se fundamentează pe studii statistice. Ca atare, are o anumita marjă de eroare. Probabilitatea ca evaluarea sa fie corecta este de 0,95 și 0,98 dacă un test este corect elaborat. 
 • O evaluare psihologică nu este singura sursă de cunoaștere a unei persoane. Pe lângă testarea psihologică este necesar sa utilizăm și alte instrumente de evaluare. Interviul, anamneza, probele situaționale sunt doar câteva dintre metodele și instrumentele ce pot fi utilizate in evaluarea psihologică.   
 • Testele psihologice profesionale sunt validate și etalonate statistic, științific. Ele sunt aprobate de forurile naționale de specialitate, cum este la noi Colegiul Psihologilor.
 • Testele psihologice sunt aplicate sub licență de către personal calificat. Cele mai frecvente profesii care folosesc teste psihologice sunt: psihologii, medicii psihiatri, specialiștii în resurse umane cu pregătire specială, asistenți sociali, psihopedagogi școlari.

Ce fel de teste psihologice există?

În funcție de aspectele pe care le măsoară, avem teste psihologice:

Testele de personalitate evaluează anumite aspecte ale personalității umane.

Unele evaluează aspecte patologice, altele evaluează anumite tulburări sau categorii de tulburări de personalitate, altele măsoară personalitatea normală in ansamblu.

Prin personalitatea umană în ansamblu înțelegem sinteza a câtorva trăsături de personalitate fundamentale.

Un exemplu in acest sens ar fi testele de personalitate bazate pe teoria BIG 5. Această teorie este una dintre cele mai utilizate și studiate teorii ale personalității.

teste psihologice online

Teste cognitive (referitoare la abilitățile de cunoaștere):

 • teste de atenție concentrată,
 • teste de atenție distributivă,
 • teste de inteligență generală,
 • teste de inteligență verbală,
 • teste de inteligență vizuală și multe alte tipuri de teste psihologice.

In funcție de modul in care se aplică, avem următoarele tipuri de teste psihologice:

Se numesc așa pentru că testul este dat pe o foaie sau pe un caiet de răspunsuri.

Nu prea mai sunt utilizate ca atare în ziua de azi.

Pot fi aceleași teste care se găsesc și în format creion-hârtie. De data aceasta, însă, sunt integrate într-un software sau sunt online.

Aceste teste sunt similare celor electronice, doar că ele nu sunt înglobate într-un soft.

Ele sunt disponibile pe platforme de testare online, cu acces liber sau restricționat pe bază de licență.

Aceasta pagină este o colecție de teste psihologice online disponibile gratuit tuturor. Trebuie ținut cont, însă, că acestea nu sunt de nivel profesional – deși sunt construite similar cu cele profesionale. Ele nu sunt, însă, etalonate și validate științific.

De aceea, testele psihologice online de aici pot fi folosite doar pentru autocunoaștere, amuzament și amuzament. În lipsă de altceva, pot fi utilizate și pentru selecția de personal, prin compararea rezultatelor.

Totuși, pentru teste folosite in evaluarea și selecția de personal ne puteți contacta aici. Vă vom pune la dispoziție servicii profesioniste de evaluare psihologică.

În funcție de metodologia de aplicare și interpretare, putem distinge:

Aceste teste psihologice nu sunt standardizate in accepțiunea clasică a termenului. Deși există o oarecare standardizare a interpretării – unele teste având chiar manuale de interpretare – nu au studii statistice la baza. Practic, in loc de întrebări sau exerciții clare avem imagini sau stimuli vagi pe care subiectul este invitat să le numească / distingă / să aibă o atitudine față de acestea.

Se numesc proiective pentru că persoana evaluată proiectează propria personalitate, propriile emoții, temeri, imagini despre sine, conflicte interne etc. atunci când interpretează acel stimul vag. Unul dintre cele mai răspândite teste proiective este testul Rorschach

Acestea nu au doar o teorie la bază (la fel ca testele proiective), ci interpretarea rezultatelor se face in funcție de studii statistice, pe baza unor răspunsuri standardizate predefinite.

Serviciile noastre de evaluare psihologică se bazează mai ales pe teste psihologice standardizate.

Bateriile de teste psihologice de la poliție, jandarmi, armată, MAI, penitenciare, MApN sunt tot teste standardizate. Acest lucru înseamnă că, pentru teste care măsoară același lucru vei obține aproximativ aceleași rezultate, indiferent de testul susținut.

De exemplu, orice test profesionist de inteligență vei da, vei obține cu aproximație același IQ. Diferențele sunt mici și sunt date mai ales de starea persoanei evaluate și condițiile în care se desfășoară examenul. Nu este totuna să dai examenul dimineață, într-o încăpere curată, aerisită, luminoasă, liniștită sau să-l dai seara într-o cameră înghesuită, care miroase urât și duduie când trec tramvaiele.

Recomandări privind testele psihologice online:

 • Toate testele psihologice online disponibile pe site le poți găsi aici
 • Ești doar în trecere și nu vrei niciun test psihologic, dar cauți un job bun? Îl poți găsi aici
 • Apoi, nu uita să citești articolele noastre despre cum să reușești la un interviu de angajare. 
 • Iar dacă ești din Sibiu sau in trecere pe aici, te poți relaxa după serviciu la Aria Sibiu.  

Vrei sa găsești aici anumite teste online de personalitate sau teste de autocunoaștere? Ne poți lăsa un comentariu cu ce observații ai sau ce teste ai vrea să mai găsești aici. Spune-ne ce anume te interesează și vom încerca să postăm aici cât mai multe teste online interesante pentru tine.  

Dacă vrei sa iți testezi nivelul de cunoaștere a limbii engleze, ai aici un test de limbă engleză.

Orice ce ai face bun, îți dorim mult succes! 🙂 

Cele mai noi articole și teste psihologice online